Gezonde darmen zorgen voor betere kindergezondheid

Gezonde darmen zorgen voor een goede spijsvertering door darmbacteriën. Toponderzoekers van onder meer de Radboud Universiteit deden nader onderzoek. Hieruit blijkt dat een verkeerde samenstelling van darmbacteriën bij kinderen leidt tot ernstige gezondheidsklachten. Wij geven vijf tips die helpen om uw (klein)kinderen gezonde darmen te laten krijgen en houden.

Wat kun je doen om voor gezonde darmen van je (klein)kinderen te zorgen?

Wij zetten vijf leuke en simpele tips op een rij waarmee jij ervoor kunt zorgen dat uw (klein)kinderen gezonde darmen krijgen en houden.

1. Geef tenminste zes maanden borstvoeding. Borstvoeding zorgt voor een andere, gezondere opbouw van darmbacteriën dan flesvoeding. Borstvoeding zorgt dus voor gezonde darmen maar bijvoorbeeld ook minder allergie voor obesitas.

2. Lekker, pannenkoeken! Volkorenproducten zijn goed voor gezonde darmen. Maak de pannenkoeken met volkorenmeel en je helpt zonder klachten mee aan gezonde darmen.

3. Laat de kleinkinderen de pannenkoeken zelf versieren met fruit, zoals frambozen of blauwe bessen. Dit voorkomt dat er kunstmatige suikers over de pannenkoeken gaan en de (klein)kinderen vinden het vast leuk.

4. Op dezelfde manier kan je ervoor zorgen dat de (klein)kinderen genoeg groenten zoals broccoli, artisjok en erwten of bonen binnen krijgen. Laat de kinderen een verse pizza (uiteraard volkoren deeg) versieren en zet voor de versiering schaaltjes ‘goede groenten’; neer. De kinderen gaan vast aan de slag en krijgen zo de groenten binnen om gezonde darmen te houden.

5. De laatste tip is buiten spelen. Veel beweging helpt, dus ga lekker met de (klein)kinderen het bos in of daag ze uit voor een potje voetbal. Plezier verzekerd!

Hopelijk heeft u zo al wat inspiratie voor gezonde darmen van uw (klein)kinderen opgedaan. Als u lid wordt van ons magazine vindt u nog veel meer informatie over de gezondheid van uw (klein)kinderen!

Liever geen gluten? Maak de pannenkoeken dan met boekweitmeel en maak de pizzabodem van bloemkool!

Bronnen: Medisch contact en Radboud Universiteit Nijmegen