‘Gezonde’ energiedrankjes veroorzaken nierschade

Energiedrankjes – die tot acht keer meer cafeïne kunnen bevatten dan een standaard kop thee – kunnen volgens een recent rapport ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder stress, een hoge bloeddruk, obesitas en nierschade.

Alle mogelijke voordelen op de korte termijn, zoals alerter zijn, wegen niet op tegen de gezondheidsproblemen op de lange termijn, maar dat is iets wat de producenten van energiedrankjes niet openbaar maken, aldus onderzoekers van de Harvard T.H. Chan School of Public Health.

De drankjes leveren in de VS rond de 10 miljard dollar per jaar op, en dat is deels omdat ze op de markt worden gebracht als een gezonde manier om het energieniveau, het uithoudingsvermogen, de atletische prestaties en de concentratie te verbeteren.

Maar de hoge niveaus van cafeïne en suiker in de drankjes kunnen een breed scala aan levensbedreigende gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals hypertensie, nierschade, obesitas en psychische problemen, waaronder stress en angst.

De impact kan nog erger zijn bij kinderen en adolescenten, die vaak centraal staan in de marketing van de fabrikanten. Maar de exacte ernst ervan is niet bekend, omdat deze nooit is onderzocht.

Als voorzorgsmaatregel zou de verkoop van deze energiedranken beperkt moeten worden, en zou het verboden moeten worden dat kinderen en adolescenten ze kunnen kopen, zeggen de onderzoekers.

Bron: Front Public Health, 2017; 5: 225