man

Gezonde leefstijl belangrijker dan genen voor kans op dementie

Leefstijl gaat boven genen – zelfs bij een genetisch bepaald dubbel risico op dementie.

Een gezonde leefstijl – waarmee onder meer wordt bedoeld gezond eten en niet roken – verkleint het risico op dementie met ongeveer 30 procent bij mensen die een genetische aanleg hebben om dement te worden.
Gezond leven heeft een nog grotere beschermende werking bij mensen die geen ‘slechte genen’ hebben, wat doet vermoeden dat het probleem voor de meeste gezond levende mensen te vermijden is, aldus onderzoekers van de University of Exeter in Groot-Brittannië. Zij volgden de gezondheid van meer dan 196.000 mensen met een gemiddelde leeftijd van 64, die geen tekenen van dementie vertoonden.
Van deze mensen had 20 procent een hoger risico op het krijgen van de ziekte vanwege hun genetische profiel. En van degenen die een gezonde leefstijl hadden werd uiteindelijk 1,13 procent uiteindelijk dement, vergeleken met 1,78 procent van degenen die ongezonde voedingsgewoonten hadden en niet aan lichaamsbeweging deden, wat erop wijst dat leefstijl invloed heeft op de genen. Dementie kwam voor bij slechts 0,5 procent van de mensen met zowel een laag genetisch risico als een gezonde leefstijl.

Een gezonde leefstijl houdt onder meer in lichaamsbeweging, matig alcoholgebruik, een gezond voedingspatroon en niet roken, aldus de onderzoekers.