Glucosamine tegen hart- en vaatziekten

Wanneer mensen aan gewrichtsklachten lijden, wordt het supplement glucosamine vaak ingezet om de klachten te verminderen. Uit een grootschalige analyse van 466.039 mensen blijkt glucosamine ook het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.

Glucosamine is een lichaamseigen stof die voorkomt in vrijwel alle lichaamsweefsels. De hoogste concentratie bevindt zich in kraakbeen, pezen en aanhechtingen van spieren. Het glucosaminesulfaat dat in voedingssupplementen gebruikt wordt, is in staat om de kraakbeenstofwisseling te normaliseren en beschadigd kraakbeen te herstellen door zijn ontstekingsremmende werking. Het wordt daarom met name ingezet bij gewrichtsklachten waaronder artrose (gewrichtsslijtage). Het ontstekingsremmende effect blijkt echter verder te reiken dan de gewrichten.

Hart- en vaatziekten

Voor deze studie werd de gezondheidsdata van 466.039 deelnemers geanalyseerd. De deelnemers werden gevolgd van 2006 tot 2010 en hadden aan het begin van het onderzoek geen hart- en vaatziekten. Er werd gevraagd naar het gebruik van supplementen, waaronder glucosamine.

Veel verschillende factoren kunnen het risico op hart- en vaatziekten beïnvloeden, zoals voeding, leefstijl, medicijngebruik, leeftijd en lichaamsgewicht. Voor al deze factoren werd gecorrigeerd, zodat uiteindelijk alleen het gebruik van glucosamine mee woog in de resultaten.

Gebruik en dosering

Het regelmatige gebruik van glucosamine verlaagde het risico op hart- en vaatziekten met 15 procent. Onder rokers was dit effect sterker, bij deze groep mensen verlaagde het glucosamine gebruik het risico met 37 procent.

De onderzoekers gaven aan dat glucosamine niet alleen ontstekingen in de gewrichten remt, maar dat het effect in het hele lichaam plaats vindt. Eerdere studies wezen al uit dat het C reactive protein, een marker voor de ontstekingsgraad in het lichaam, daalt bij glucosamine gebruik.

In de studie wordt niet omschreven welke dosering glucosamine de deelnemers gemiddeld gebruikten. Een gangbare dosering voor gebruik bij gewrichtsklachten is 1200 mg per dag.

Bron: BMJ. 2019 May 14;365:l1628.