Glucose niet de trigger voor ontstekingen bij ouderdomssuiker

Diabetes mellitus type 2 (T2DM) wordt ook wel ouderdomssuiker genoemd, hoewel alle volwassenen dit kunnen krijgen. Het is de meest voorkomende diabetes.

Bekend is dat weinig lichaamsbeweging, overgewicht, ongezond eten, roken en erfelijkheid het risico op dit type diabetes vergroten. Onduidelijk is echter wat de onderliggende oorzaken van de chronische ontstekingen bij patiënten met T2DM zijn.

Mitochondriën en vetstoffen de daders

Glycolyse is een proces waarbij glucose, met behulp van enzymen, in de cellen van een organisme wordt afgebroken. Onderzoekers van de Universiteit van Kentucky hebben ontdekt dat niet zozeer dit glucoseproces ontstekingen triggert, maar dat veranderingen in de energiefabriekjes van de cellen, de mitochondriën, gecombineerd met verhoogde gehaltes aan vetstoffen ontstekingen bevorderen.

Glucosecontrole

Al decennialang is voor de meeste patiënten met diabetes type 2 intensieve glucosecontrole de belangrijkste manier om het risico op diabetische complicaties te verminderen. Het onderzoek laat volgens de onderzoekers zien dat diabetes 2 kan verergeren, ondanks een strenge glucosecontrole.

Verder onderzoek

Het was niet de bedoeling van de onderzoekers om de veronderstelling dat glucose ontstekingen bevordert aan de kaak te stellen. Ook zij waren verrast door de uitkomst. Een belangrijk kenmerk van diabetes type 2 is de insulineresistentie. De onderzoekers hopen dat hun onderzoek de basis kan vormen voor verder onderzoek naar ontstekingsbevorderende vetten, zodat op termijn wellicht nieuwe behandelingen ontwikkeld kunnen worden.

Bron: Cell Metab. 2019 Sep 3;30(3):447-461.e5