Glucose omhoog, hersenen omlaag

Mensen met diabetes type 2 presteren mentaal slechter en hebben een slechtere stemming tijdens een hyperglykemische periode: een overmatige stijging van het glucose in het bloed.
Aan dit onderzoek deden twintig patiënten mee met een gemiddelde leeftijd van 61,5 jaar die sinds ongeveer zes jaar diabetes hadden. Niet iedereen gebruikte dezelfde soorten medicatie, waaronder insuline. Nadat de patiënten een glucose-infuus toegediend hadden gekregen om ofwel een optimaal ofwel een te hoog bloedglucose te bereiken, werd bij alle patiënten de cognitie, het geheugen, het aandachtsniveau en de stemming gemeten.5
Bij een zeer hoog bloedglucose bleken de snelheid van het mentaal functioneren, het geheugen en bepaalde aspecten van de aandacht gestoord. Ook voelden de patiënten zich door de hyperglykemie ongelukkig, prikkelbaar, angstig, lethargisch en vermoeid5.
Diabetici die hun bloedglucose niet goed instellen, kunnen dus meer problemen ondervinden met denken en stemmingen dan voorheen werd aangenomen. Die problemen kunnen een significante impact hebben op vele dagelijkse activiteiten. Het zorgwekkende is dat die impact op zijn beurt weer de vaardigheid kan aantasten om een glucosepiek na de maaltijd goed aan te pakken.
5Diabetes Care, 2004; 27: 2335-2340