Glutamine maakt alcohol minder aangenaam

Een aantal dierstudies laat zien dat het gebruik van het aminozuur glutamine de alcoholinname drastisch kan verminderen.

L-glutamine, een semi-essentieel aminozuur

Glutamine is een niet-essentieel aminozuur, wat betekent dat het lichaam deze stof in de regel zelf kan aanmaken. In sommige omstandigheden lukt het lichaam dit echter niet meer, zoals bijvoorbeeld bij darmproblemen. Met name de darmwand is een grootverbruiker van dit aminozuur. Bij een verhoogde behoefte wordt glutamine essentieel en moet het voldoende in de voeding voorkomen of gesuppleerd worden om aan de vraag te kunnen voldoen. Naast het belang van glutamine voor de darmwand, lijkt het aminozuur ook te kunnen ondersteunen als u uw alcoholinname zou willen matigen.

Dronken ratten?

Om tot deze conclusie te komen maakten de onderzoekers gedurende 6 weken een aantal ratten verslaafd aan alcohol. Daarna gaven ze een deel van de dierlijke alcoholisten 26 dagen extra glutamine. Voor, tijdens en tot 63 dagen na de suppletieperiode monitorden de onderzoekers de inname van alcohol door de ratten. Wat blijkt? Gedurende de suppletieperiode nam de alcoholinname drastisch af. Na het stoppen met de suppletie herstelde de alcoholinname zich echter weer tot de waarde vóór de toediening van glutamine. Het lijkt er dus op dat langdurig gebruik nodig is om het effect te kunnen handhaven. Over het werkingsmechanisme konden de wetenschappers helaas geen uitspraak doen. Voor wie het zelf eens wil proberen. Het menselijke equivalent van de gebruikte dosering glutamine in de studie is 3 – 5 gram. Mocht uw alcoholinname gedurende de suppletie niet afnemen, dan doet u in ieder geval uw darmen een groot plezier met wat extra van dit aminozuur.

Bron: J Biol Chem. 1955 Jun;214(2):503-6.