brood

Gluten niet per se slecht voor gezondheid

Een verrassend Engels onderzoek heeft aangetoond dat gluten niet verkeerd hoeven te zijn voor uw gezondheid. Wanneer u geen coeliakie (glutenintolerantie) of een glutensensitiviteit heeft, dan is het volgens de uitkomsten van deze studie niet nodig om deze proteïnen te vermijden.

Veel mensen denken dat het beter is om zoveel mogelijk glutenvrij te eten. Inmiddels zijn er ook veel glutenvrije producten te koop en serveren zelfs restaurants glutenvrije maaltijden. Volgens het onderzoeksteam ontbreekt echter een wetenschappelijke onderbouwing voor de gedachte dat het vermijden van gluten per definitie goed zou zijn. Om dit te bewijzen, voerde het team een kleinschalig onderzoek uit.

Een deelnemer met diarree

Gedurende twee weken volgden 28 gezonde vrijwilligers verdeeld in twee groepen een glutenvrij dieet. Zij aten daarnaast tweemaal daags een meelproduct waarbij deze bij de ene groep wel gluten bevatte en bij de andere groep niet. Zelfs de onderzoekers wisten niet wie gluten nuttigde en wie niet.

Om veranderingen te kunnen meten in buikpijn, reflux, diarree, indigestie en constipatie gaven de deelnemers deze voor en na de twee weken op een cijfermatige schaal aan. Ook gevoelens van vermoeidheid werden gemeten. Slechts één deelnemer die gluten had gegeten, meldde wat diarree.

Gezond: gluten geen probleem

Daarnaast is er volgens de onderzoekers zelfs enig bewijs dat een glutenvrij dieet ook schadelijk kan zijn. Eerdere studies hebben laten zien dat coeliakiepatiënten te weinig calcium, ijzer, vezels, foliumzuur en vitamine B1 binnen krijgen.

Uit een andere studie kwam naar voren dat mensen met een glutenarm dieet een hoger risico hebben op de ontwikkeling van diabetes type 2. De onderzoekers menen daarom dat wanneer mensen geen medisch probleem met gluten hebben en verder gezond zijn er ook geen reden is om geen gluten te eten.

Bron: Gastroenterology. 2019 Sep;157(3):881-883.