‘Goed’ HDL-cholesterol kan een fatale hartaanval veroorzaken

De theorie over cholesterol en hartziekten heeft opnieuw een deuk gekregen met de ontdekking dat een hoog niveau van het ‘goede’ HDL-cholesterol je kans op een fatale hartaanval vergroot.

De theorie was dat een hoog HDL een teken zou zijn van een gezond cardiovasculair systeem, omdat HDL het slagader-verstoppende ‘slechte’ LDL-cholesterol kan opruimen.

Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat mensen met zowel hoge als lage niveaus van HDL meer kans hebben op overlijden aan hartaandoeningen, hetzij door plotseling hartfalen of door een beroerte.

De optimale hoeveelheid HDL zou 60 mg/dL zijn of meer, maar onderzoekers van de Katholieke Kwandong Universiteit in Korea hebben ontdekt dat die hoeveelheden het risico op overlijden door hart- en vaatziekten met ongeveer 50 procent verhogen.

Mensen met zeer lage niveaus, van 40 tot 69 mg/dL, hadden een vergelijkbaar risico, wat wijst op een U-vormig risicoprofiel.

De onderzoekers volgden acht jaar lang de gezondheid van ruim 15 miljoen Koreaanse volwassenen. Hoewel iedereen met een hoog HDL-niveau risico liep, was het gevaar het grootst bij mensen onder de 45 jaar.

Eur J Prev Cardiol, 2021 Dec 31; zwab230