Goed kauwen verbetert bloedsuikerspiegel

Niet goed kauwen en snel eten maakt een maaltijd moeilijker verteerbaar en belast op deze manier de darmen. Kauwen heeft echter ook invloed op de stijging van de bloedglucose na een maaltijd en het verzadigingsgevoel.

Hoe sneller iemand eet, hoe minder goed hij of zij zal kauwen. De vertering van een maaltijd begint al in de mond, door het fijnmalen van voeding en het mengen met speeksel. Als dit onvoldoende kan plaatsvinden, belast dit onnodig de darmen. De darmen moeten dan immers de voorvertering overnemen. Niet alleen de darmen lijden onder slecht kauwen en snel eten. Ook de bloedsuikerspiegel ondervindt grotere schommelingen als je slecht kauwt. Nieuw onderzoek laat zien dat de insulinereactie na een maaltijd verbetert als je de tijd neemt voor het eten.

Stabielere bloedsuikerspiegel

Aan het kleinschalige onderzoek deden 33 mensen mee die een verhoogd risico hebben op diabetes type 2. Tijdens het eten van een maaltijd werden zij gefilmd om hun kauw- en eetgedrag te bepalen. Na de maaltijd werd onder andere de bloedsuikerspiegel gemeten en het verzadigingsgevoel bepaald. Op basis van de video-opnames werden de deelnemers ingedeeld in snelle en langzame eters.

Snelle eters hadden een significant verminderd verzadigingsgevoel en vaker nog honger na het eten van de maaltijd. Dit heeft er mogelijk mee te maken dat beter kauwen ervoor zorgt dat glucose makkelijker en sneller opgenomen wordt in de darmen. Ondanks dat dit in de eerste instantie leidt tot een snellere stijging van de bloedsuikerspiegel kort na een maaltijd, zorgt dit tevens voor een sneller optredend verzadigingsgevoel. De wetenschappers geven aan dat goed kauwen en het vermengen van voeding met speeksel leidt tot een betere insulinereactie van het lichaam en een groter verzadigingsgevoel. Deze effecten stimuleren op zichzelf een stabielere bloedsuikerspiegel.

Bron: European Journal of Nutrition (2021)