GOR heeft u zeker niet

U heeft vast geen last van gastro-oesofageale reflux (GOR), want dat bestaat namelijk niet. Deze aandoening, waarbij zure maaginhoud terugvloeit naar de slokdarm en daar irritatie veroorzaakt, is bedacht door de farmaceutische industrie. GOR is een ernstig klinkende naam voor het gewone huis-tuin-en-keuken brandend maagzuur, dat veel mensen af en toe hebben. Maar het is niet nodig daar langdurig een sterk middel voor in te nemen, dus ontwierp de geneesmiddelgigant GlaxoSmithKline de aandoening GOR in plaats van brandend maagzuur, om de verkoop van Zantac te verbeteren.

Hetzelfde geldt voor aandoeningen als ‘overactieve blaas’, bedacht door de medicijnenfabrikant Pharmacia, ten behoeve van de verkoop van Detrol; en voor ‘compulsief winkelen’, een geestesziekte ontworpen door Forrest Laboratories speciaal ten behoeve van de verkoop van het antidepressivum Celexa.

Deze praktijk wordt in de farmaceutische industrie wel ‘condition branding’ genoemd, het ‘in de markt zetten’ van een ziekte. Dat staat in een nieuw boek genaamd Our Daily Meds. De reden waarom artsen erin trappen, is dat ze het grootste deel van hun nascholing vanaf het moment dat ze van de universiteit komen krijgen van artsenbezoekers (vertegenwoordigers van de farma-industrie) en van conferenties gesponsord door farmaceutische bedrijven.1

Bron:
1:Melody Petersen, Our Daily Meds, Farrar Straus Giroux, 2008