Grenzen sluiten, is belachelijk, meent een Zweedse epidemiologist

Vorige week gaf Nature in een interview het woord aan Anders Tegnell, epidemiologist en het brein achter Zwedens omstreden corona-aanpak. Een aanpak die volledig is gebaseerd op vertrouwen in de bevolking. Je kunt het volledige interview lezen via Nature.

In Zweden zijn alle maatregelen op vrijwillige basis. Grenzen, scholen voor leerlingen onder de 16 jaar en veel bedrijven bleven open.

Volgens Tagnell is ook in Zweden het doel van de maatregelen om de curve van verspreiding af te zwakken. De Zweedse wetgeving gaat bij besmettelijke ziekten uit van vrijwillige maatregelen en individuele verantwoordelijkheid. De burger is verantwoordelijk voor het voorkomen van verspreiding. Wettelijk gezien is het ook niet mogelijk om een gebied af te sluiten, zo vertelt Tagnell. Bovendien is er vrijwel geen onderbouwing voor het positieve effect van een lock down.

Curve

COVID-19 komt inmiddels in ieder Europees land voor. Daarom heeft Zweden zich geconcentreerd op de bewegingen in het land. De bevolking wordt voortdurend herinnerd aan de noodzaak van de maatregelen en dagelijks worden deze maatregelen bijgesteld. Dat heeft meer effect dan afdwingen. En de gevolgen zijn niet zo anders dan in andere landen die wel gesloten zijn, zo meent Tagnell. De komende weken moeten worden afgewacht, want dan komt de epidemie in een nieuwe fase met meer mensen op de Intensive Care. Maar ook dat is volgens Tagnell niet anders dan in andere Europese landen. Met de hulp van Google is in elk geval te zien dat de bewegingen van de Zweden aanzienlijk zijn afgenomen. Dus de vrijwillige maatregelen worden opgevolgd.

Onderschat

Tagnell geeft toe dat de problematiek in verzorgingshuizen in Zweden is onderschat. De dood onder ouderen is een groot probleem. De meeste problemen ontstaan echter niet door de ziekte, maar omdat de maatregelen niet juist worden toegepast. Dat had beter gemonitord moeten worden.

Het is te vroeg om te kunnen zeggen op de aanpak succesvol is, aldus Tagnell. Het gaat om collectieve immuniteit van de bevolking en er zijn voldoende signalen die laten zien dat deze begint te komen.

Bron: Nature