Groene ziekenhuizen ontspannen de patiënt

Een ziekenhuis kan een intimiderende plek zijn, vooral als je al gestrest bent. Maar onderzoekers ontdekten dat patiënten meer ontspannen zijn als er planten in zielloze gangen worden geplaatst en er grote ramen zijn die op groen uitkijken. Deze aanpassingen in het ontwerp zouden kunnen worden doorgevoerd in de ziekenhuizen van de toekomst.

Zelfs bestaande ziekenhuizen zouden een paar planten kunnen binnenhalen om de patiënt te ontspannen, zeggen onderzoekers van de West Virginia Universiteit. Ze testten verschillende modellen van ziekenhuisomgevingen op kleine groepen. De groene, natuurgetrouwe ontwerpen bleken de stemming te verlichten. Mensen die zich boos of verward voelden door de eindeloze gangen waren ‘aanzienlijk opgelucht’.

Geschat wordt dat patiënten gemiddeld zeven stappen doorlopen, zoals het vragen van de weg of het controleren van bewegwijzering, voordat ze bij de juiste afdeling binnen het ziekenhuis aankomen. Het toevoegen van wat groen op belangrijke kruispunten kan de patiënt helpen om iets minder afgemat op de bestemming aan te komen.

Sommige Europese ziekenhuizen hebben deze ‘ziekenhuis in een park’-ontwerpideeën al overgenomen, zeggen de onderzoekers, maar in de VS worden ze tot nu toe nog zeer weinig toegepast.

Bron: Health Environ Res Design J, 2022; 19375867211067539