Groente en fruit voor mentale gezondheid

Kinderen die meer groente en fruit eten, blijken beter in hun vel te zitten dan leeftijdsgenoten die dit niet of minder doen. Dit blijkt uit een nieuwe studie uitgevoerd in het Verenigd Koninkrijk.

In 2020 verscheen het rapport¹ Geluk onder Druk van het Trimbos-Instituut en de Universiteit van Utrecht, waarin staat dat door schooldruk de levenstevredenheid onder jongeren van tien tot achttien jaar daalt. Uit de nieuwe studie² blijkt nu dat niet alleen schooldruk of de sociale verplichtingen zorgen voor een slechtere mentale gezondheid. Ook het laten staan van groente of fruit kan impact hebben.

Voor de studie vulden 10.853 kinderen een enquête in. Hierin werd gevraagd naar hun inname van groente en fruit. De onderzoekers verzamelden ook gegevens over woonsituatie, gezondheid, leeftijd en etniciteit. De resultaten lieten zien dat hoe meer groente en fruit een middelbare scholier at, hoe beter zijn mentale welzijn was.

Wat verder opviel was dat middelbare scholieren beter helemaal niet kunnen ontbijten, dan ontbijten met energiedrankjes. Het laten staan van het ontbijt scoorde beter dan de dag beginnen met een energieshot.  Wat geen vrijbrief is om het ontbijt te laten staan. Kinderen die wel ’s ochtends of tijdens de lunch aten, lieten een hogere score in welzijn zien. Volgens onderzoeker prof. Ailsa Welch waren de lage scores van de kinderen die niet ontbeten hetzelfde als die van kinderen die regelmatig getuige waren van ruzie of geweld thuis. De onderzoeker vult verder aan dat gemiddeld genomen in een klas van 30 middelbare schoolkinderen 4 kinderen niets eten of drinken, voordat ze ‘s ochtends met de lessen begonnen, 3 hebben niets te eten of te drinken voor de middag. Slechts 25 procent van de kinderen eet meerdere stuks groenten en fruit per dag en 1 op de 10 eet er geen. Dit zijn zorgwekkende statistieken, omdat slechte voeding waarschijnlijk van invloed is op de prestaties op school, evenals op groei en ontwikkeling, aldus prof. Welch.

Bronnen:
1: Trimbos, 2021; AF1786
2: BMJ Nutrition, 2021; e000205