Groente maakt gelukkig

Groente maakt gelukkig
We weten het inmiddels allemaal: groenten en fruit zijn goed voor ons. Ze verminderen de kans op hart- en vaatziekten en kanker, en dragen bij aan een langer leven. Nu denken wetenschappers bovendien dat we er gelukkiger van worden.
Als we acht porties groenten en fruit per dag eten, stijgt ons gevoel van tevredenheid, welzijn en geluk. Dit effect kan zelfs net zo sterk zijn als wanneer we een baan vinden nadat we werkloos zijn geweest, zo blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Warwick in Engeland.
Maar het kan wel twee jaar duren voordat de voordelen volledig tot zijn recht komen, aldus de onderzoekers. Toch is dat nog altijd sneller dan de effecten die groenten en fruit op onze gezondheid hebben: die komen pas na tientallen jaren tot uiting.
Bij elk extra portie groente of fruit dat u op een dag eet, neemt uw geluksgevoel toe. Bij acht porties blijkt echter de grens te zijn bereikt. Als u nóg meer groenten en fruit eet, wordt u niet nóg gelukkiger.
Het zal u niet verbazen dat mensen die helemaal nooit groenten of fruit aten de grootste verandering in hun welzijn ervoeren. Die was net zo sterk als het vinden van werk na een periode van werkloosheid, schatten de onderzoekers.
Ze hebben het welbevinden gemeten van 12.385 vrijwilligers die zes jaar lang een dagboek bijhielden over hun voeding, geluk en levensvoldoening.
Bron: University of Warwick