tomaat appel banaan

Groenten en vis houden de hersenen gezond

Gezond eten – met veel vis en groenten – is de beste manier om mentaal scherp te blijven bij het ouder worden. Onderzoek heeft al aangetoond dat het mediterrane voedingspatroon, bestaande uit onder meer fruit, groenten, vis en olijfolie, ernstige oogaandoeningen kan helpen voorkomen, maar het draagt ook bij aan het behoud van de hersengezondheid.

Onderzoekers van het National Eye Institute in de VS geloven dat er een verband bestaat tussen de gezondheid van ogen en hersenen, en daarom kan gezonde voeding ook helpen om de cognitieve functie te behouden bij het ouder worden.

Aan de hand van de gegevens van de oogstudie analyseerden onderzoekers de impact van het mediterrane dieet op cognitie, en hoe de negen elementen van het voedingspatroon – waaronder fruit, groenten, volle granen, noten, peulvruchten, vis en olijfolie – bijdroegen aan behoud van de hersengezondheid.

Van de 7.756 deelnemers aan de oogstudie hadden degenen die het dichtst bij het mediterrane voedingspatroon bleven ook de minste kans op cognitieve achteruitgang, en dat gold nog sterker voor degenen die de meeste vis en groenten aten.

De onderzoekers voegden toe dat het voedingspatroon niet hielp bij mensen met het ApoE-gen; het gen dat het risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer verhoogt.

Alzheimers Dement, 2020; 16: 831–42