Grote toename van het aantal gevallen van leverfalen door ‘veilige’ paracetamol

Paracetamol is de meest gebruikte pijnstiller ter wereld. Het wordt verkocht zonder recept, omdat het beschouwd wordt als veilig medicijn.

Maar volgens gezondheidsautoriteiten in Zwitserland wordt het bij overschrijding van de aanbevolen dosis een gevaarlijk gif, dat leverfalen en zelfs de dood kan veroorzaken. In Zwitserland steeg het aantal gevallen van vergiftiging met 40 procent, nadat de drogisterijen hogere doses van het medicijn gingen verkopen.

De plotselinge toename vond plaats in de eerste drie jaar vanaf het moment dat doseringen van 1.000 mg (1 g) vrij verkrijgbaar waren. Veel mensen zijn te veel van de tabletten gaan innemen, waarbij ze waarschijnlijk de maximale dagelijkse dosis van 4 g overschreden.

‘Het werkt niet bij alle patiënten goed, of tegen alle vormen van pijn. Als het medicijn niet helpt om de klachten te verlichten, kunnen mensen in de verleiding komen om de dosering te verhogen’, aldus Andrea Burden van ETH Zürich.

Gevallen van vergiftiging kwamen nauwelijks voor toen er zonder recept alleen tabletten van 500 mg verkrijgbaar waren, zei ze, maar dit begon te veranderen toen in 2003 de dosis van 1.000 mg in Zwitserland beschikbaar kwam.

Tegenwoordig wordt tien keer meer van de krachtigere versie van paracetamol verkocht dan van de zwakkere.

Burden raadt aan om het aantal tabletten per 1000 mg-verpakt te verlagen en tevens moet duidelijk gemaakt worden dat de medicijnen niet geschikt zijn voor behandeling van chronische pijn. Zij voegt toe dat het alleen bedoeld is voor pijnverlichting op korte termijn.

Bron: JAMA Netw Open, 2020; 3: e2022897