Grote vragen aansnijden helpt tegen depressiviteit

Bestaat God? Heeft het leven zin? Dat zijn grote vragen, en als we bereid zijn daarover na te denken, hebben we minder kans op depressie en angst, en zijn we beter in staat met onze emoties om te gaan.
Mensen die de vragen die godsdienst en filosofie oproepen, uit de weg gaan, kunnen met zwaardere depressies en angstgevoelens te maken krijgen, zeggen onderzoekers van de Case Western Reserve Universiteit in Ohio. Ze bevroegen 307 mensen over hoe ze hun leven de afgelopen tijd hadden ervaren en ontdekten dat diegenen die zich niet met de grote levensvragen bezighielden, ‘diepere’ perioden van depressie en angst doormaakten.
‘Mensen blijken emotioneel gezonder als ze in staat zijn lastige inzichten te accepteren. Het blijkt te helpen om op een objectieve manier naar spirituele twijfels te kijken. Het kan wel of niet lukken om er een antwoord op te vinden, maar u kunt er tenminste tegen om vragen te hebben,’ zegt hoofdonderzoeker Julie Exline.
Ook kan het negeren van de grote vragen een symptoom zijn van een algemener probleem van vermijden en vluchten. En dat kan schadelijk of zelfs destructief zijn als u persoonlijke doelen wilt bereiken.
J Contextual Behav Sci, 2016; 5: 258-65