Groter risico op wiegendood bij afwijkingen aan het binnenoor

Sudden infant death syndrome (SIDS) ofwel wiegendood, is tragisch en nog steeds een mysterie. SIDS of wiegendood is gedefinieerd als het plotseling en onverklaarbaar overlijden van een baby, niet ouder dan twaalf maanden. In Noord-Amerika overlijden ieder jaar ongeveer 2.000 baby’s aan SIDS of wiegendood.

Onderzoekers denken nu echter een stap dichterbij de oorzaak te zijn. Wiegendood lijkt namelijk voor te komen als er een opeenstapeling van koolstofdioxide (CO2) is in combinatie met binnenoor afwijkingen bij een baby.

Een opeenstapeling van koolstofdioxide

Volgens onderzoekers van het Kinderziekenhuis in Seattle bewegen pasgeborenen met dit soort oorproblemen minder en hebben waarschijnlijk ook geen normaal bewegingspatroon, wat veroorzaakt wordt door een opeenstapeling van koolstofdioxide.

Deze bevindingen zijn tot zover gebaseerd op laboratorium muizen, maar kan leiden tot de oplossing van het vraagstuk bij mensen. Bij het experiment hebben de onderzoekers de verhouding van zuurstof en koolstofdioxide aangepast in de ruimte waar de muizen lagen te slapen. De reacties van de muizen met binnenoorafwijkingen werd tijdens slaap vergeleken met de instinctieve bewegingen van de muizen zonder de oorafwijkingen.

Bron: Neuroscience