Grotere kans op artrose met vitamine K-remmende bloedverdunners

Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam hebben ontdekt dat mensen die vitamine K-remmende bloedverdunners slikken een hoger risico lopen om artrose te krijgen.

De onderzoekers gebruikten gegevens uit de zogeheten ERGO-studie, een langlopend bevolkingsonderzoek van het Erasmus MC onder mensen van 45 jaar en ouder in de Rotterdamse wijk Ommoord. In de ERGO-studie worden gezondheidsproblemen onderzocht die op oudere leeftijd veel voorkomen. Ditmaal keken de onderzoekers naar het verband tussen vitamine K-remmende bloedverdunners en artrose. Hiertoe analyseerden ze de gegevens van een grote groep patiënten die gedurende 5 tot 9 jaar verschillende bloedverdunners slikten. Deelnemers in de groep van vitamine K-remmers en met artrose bleken veel vaker een knie- of heupprothese te krijgen dan mensen die andere bloedverdunners slikten. Bij gebruik van deze bloedverdunners bleek het risico op artrose uiteindelijk bijna 2,5 keer hoger.

De onderzoekers willen nu onderzoeken of vitamine K ingezet kan worden als therapeutisch middel om het ontstaan van artrose te vertragen of misschien zelfs te voorkomen. In de tussentijd zouden patiënten met een hoger risico op artrose volgens de onderzoekers geen vitamine K-remmende bloedverdunners meer voorgeschreven moeten krijgen.

Bron:
Erasmus MC en Annals of the Rheumatic Diseases 2021;80:598-604