Hart- en vaatziekten beginnen in de darm

Het eerste stadium van hart- en vaatziekten – vanaf het moment dat de slagaderen beginnen te verstijven – worden niet veroorzaakt door het eten van vet voedsel. Het is een ontstekingsproces dat wordt beïnvloed door de gezondheid van onze darm.

Mensen met weinig verschillende stammen van bacteriën (of ‘diversiteit’) in hun darm hebben meer kans op arteriële stijfheid, zo ontdekten onderzoekers toen ze de gezondheid van 617 vrouwen van middelbare leeftijd in kaart brachten, waaronder veel tweelingen. Er was een negatief verband tussen darmdiversiteit en arteriële ziekten; met andere woorden: de vrouwen met de grootste diversiteit aan bacteriën vertoonden de minste arteriële stijfheid.

Het verrijken van de darm met meer variëteiten van bacteriën kan een goede manier zijn om arteriële ziekten en hartziekten te behandelen, zeggen de onderzoekers van King’s College London.

Bekend was al dat het microbioom van de darm (de gemeenschap van bacteriën in het maag-darmkanaal) ontstekingen, maar ook de glucosetolerantie en insulinegevoeligheid (twee belangrijke factoren bij diabetes type 2) reguleert. Zodoende is het niet verwonderlijk dat het ook verband houdt met arteriële ziekten.

De ontdekking ondermijnt de theorie dat vet voedsel onze slagaders verstopt en ze stijver maakt. Het voegt zelfs een nuance toe aan het idee dat hartziekten worden geassocieerd met bewerkte voedingsmiddelen en met name suiker: het heeft allemaal te maken met ons vermogen om het voedsel te verwerken.

Bron: Eur Heart J, 2018 May 9. doi: 10.1093/eurheartj/ehy226