Hartaanval: ga na of u risico loopt

Wilt u weten of u een verhoogd risico loopt een hartaanval te krijgen? Vergeet dan die BMI (body mass index), een maatstaf op basis van uw gewicht en lengte, en kijk in plaats daarvan naar uw middel-heupratio. Volgens onderzoek is dit bij uitstek de maat voor het risico van een hartaanval. Het risico is groter als u een ‘appel’ bent, met andere woorden als u uw overgewicht rond de buik draagt, dan als u een ‘peer’ bent, waarbij uw overgewicht rond de heupen zit.
Om uw middel-heupratio vast te stellen meet u uw middel ter hoogte van de navel en uw heupen ter hoogte van de billen. Vervolgens deelt u de omtrek van uw middel door die van uw heupen. Is de ratio hoger dan 0,8 bij vrouwen en 0,95 bij mannen, dan betekent dat een hoger risico van hartaanvallen.
De nauwkeurigheid van deze voorspellende waarde is vastgesteld in een onderzoek waarbij verschillende maten werden getest op 27.000 mensen. De BMI was de slechtste maat, omdat hij geen rekening houdt met de spierdichtheid en andere relevante factoren. Bovendien kregen diegenen die volgens de middel-heupratio overgewicht hadden, in veel meer gevallen een hartaanval dan diegenen die overgewicht hadden volgens de BMI4.
4Lancet, 2005; 366: 1640-1649