Hartmiddel: terug naar de tekentafel

Geneesmiddelengigant Pfizer is in paniek nu de dood van 82 mensen die aan een onderzoek deelnamen om een nieuw geneesmiddel te testen voordat het officieel wordt toegelaten, geweten wordt aan Pfizers hartmiddel van de nieuwe generatie dat bedoeld is om meer ‘goede’ HDL-cholesterol te krijgen.
Pfizer probeert wanhopig een vervanger te vinden voor zijn statine Lipitor, het meest verkochte geneesmiddel ter wereld met een jaarlijkse opbrengst van ongeveer 10 miljard dollar. In 2010 verloopt de patentbescherming van dit geneesmiddel en krijgen andere fabrikanten vrij spel om merkloze kopieën ervan op de markt te brengen
Zoals met alle statines zorgt ook Lipitor voor een verlaging van de ‘slechte’ LDL-cholesterol in het bloed, maar de onderzoekers van Pfizer dachten dat zij het aantal sterfgevallen door hartfalen drastisch konden terugdringen als zij de HDL-cholesterolwaarde juist lieten toenemen.
Het nieuwe geneesmiddel, dat torcetrapib heet, zou volgend jaar goedgekeurd moeten worden voor een vergunning en er werd voor 800 miljoen dollar onderzoek aan besteed. Maar de onderzoekers die de testfase leidden, adviseerden om daarmee onmiddellijk te stoppen na de dood van 82 vrijwilligers die dit nieuwe middel plus Lipitor gebruikten.
Men denkt dat deze deelnemers mogelijk zijn overleden aan verhoogde bloeddruk, een effect dat al in het begin werd gemeld, maar dat Pfizer verkoos te negeren.
Interessant is dat 51 deelnemers die alleen Lipitor gebruikten, eveneens zijn overleden. Dit was voor Pfizer misschien net zo’n verrassing als de resultaten met torcetrapib. Volgens het bedrijf veroorzaakt Lipitor slechts een lichte zwelling en gasvorming. Maar veel patiënten hebben last van verschillende ernstiger bijwerkingen, waaronder spierverlies en, te oordelen naar Pfizers laatste onderzoek, overlijden.2
2 The Guardian, 5 december 2006