Hartziekte: risicoverlaging door natuurlijk rijstproduct, dat nu verboden wordt

Een traditioneel Chinees rijstpreparaat kan voorkomen dat iemand met een hartaanval een tweede krijgt, maar in Amerika heeft een geneesmiddelfabrikant ervoor gezorgd dat het verboden is. Het betreft het rodegistrijstproduct xuezhikang. Toen dat werd vergeleken met een placebo onder 1445 hartpatiënten, werden er verbluffende resultaten mee behaald. Zo werd het risico van een volgende hartaanval met 36,9 procent verminderd, het risico van overlijden aan hartziekte met 31 procent, de kans op een beroerte met 44 procent en de noodzaak van een hartoperatie nam met 48,6 procent af.
In Amerika is het product echter niet meer te koop. De geneesmiddelfabrikant Merck heeft er namelijk voor gezorgd dat het verboden is. De rijst bevat van nature lovastatine en andere statineachtige stoffen genaamd monacolines, die ook in de statine van Merck zitten. De claim van het bedrijf dat de rijst het patent op zijn synthetische middel had gebroken, werd gehonoreerd.
Uit het onderzoek bleek dat de rijst even effectief was als de statine, maar zonder de bijwerkingen van spierproblemen en levertoxiciteit. Dit komt doordat de rijst veel lagere hoeveelheden lovastatine bevat en doordat de werkzame stoffen gemakkelijker kunnen worden opgenomen en gebruikt door het lichaam, omdat ze van nature in de voeding zitten8

8Journal of the American Geriatric Society, 2007; 55: 1015-1022