Heester helpt bij RA

Tripterygium wilfordii (T. wilfordii) is een halfklimmende heester die in de traditionele Chinese geneeskunde onder meer wordt toegepast bij reumatoïde artritis (RA).

Chinese onderzoekers hebben veertig klinische studies met in totaal 3092 reumapatiënten geanalyseerd om de effectiviteit van deze plant te kunnen beoordelen, met name wanneer deze wordt gebruikt in combinatie met reguliere antireumamedicatie.

Het onderzoeksteam ontdekte dat de combinatie van T. wilfordii en antireumamedicijnen symptomen als ochtendstijfheid, zwelling van de gewrichten en pijn aanzienlijk kan verminderen. Ook werkt de plant ontstekingsremmend en kan deze de effectiviteit van de antireumamedicijnen verbeteren.

In dit onderzoek werden, in tegenstelling tot andere studies, slechts sporadisch bijwerkingen gesignaleerd.

Andere studies hebben aangetoond dat langdurig gebruik van een hoge dosis T. wilfordii het vermogen van het immuunsysteem om ziekten en infecties te bestrijden, kan verstoren. Ook zou de plant de mannelijke vruchtbaarheid kunnen verstoren. In de praktijk is het daarom belangrijk om toepassing hiervan altijd te laten monitoren door een deskundig arts of therapeut.

Bron: Phytotherapy Research, 2021; 35(6):2902-2924