Hepatitis C behandelen met dieet

Mensen met hepatitis C hebben wellicht baat bij een dieet met minder calorieën, vet, ijzer en eiwitten. Bij een klein onderzoek onder 22 patiënten met hepatitis C die niet op behandeling met interferonen reageerden, kregen de proefpersonen voedingsvoorschriften waardoor ze 7 mg/dag of minder ijzer aten, 40 calorieën per kilo lichaamsgewicht per dag, 1,5 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht per dag en een vetinname die niet meer dan 20 procent van het totale calorieaantal besloeg.
In de loop van de twee jaren van het onderzoek daalden de concentraties van de leverenzymen significant, evenals de concentratie ijzer in het bloed en in de lichaamsweefsels. Gelijk bleven de hoeveelheden hemoglobine (een maat voor de hoeveelheid rode bloedcellen die zuurstof vervoeren) en albumine (een maat voor de voedingsstatus voor eiwitten). Het dieet leidde dus niet tot bloedarmoede door ijzertekort of ondervoeding voor eiwitten9.
 

COMMENTAAR VAN DE REDACTIE: Hoewel veel mensen die met hepatitis C besmet zijn, nooit de ziekte ontwikkelen, kan de besmetting wel leiden tot ernstige leverstoornis en zelfs leverkanker. Slechts 35 procent van de mensen met deze ziekte reageert op de behandeling met interferonen. Zelfs wanneer deze met een ander middel, ribavirine, worden gecombineerd, reageert slechts 55 procent van de patiënten. Negatieve bijwerkingen van de conventionele therapie zijn griepachtige symptomen, vermoeidheid, bloedarmoede en depressie. Verandering van het dieet is een vriendelijkere, veiligere en, zo blijkt nu, effectieve manier om deze ziekte aan te pakken.
9 Nutrition, 2004; 20: 368-371