Herschrijf uw genetische code met groene thee en rode wijn

Chemische verbindingen in groene thee en rode wijn kunnen uw DNA en de genetische code van erfelijke aandoeningen, zoals stofwisselingsziekten, veranderen. EGCG (epigallocatechinegallaat) in groene thee en looizuur in rode wijn blokkeren de vorming van toxische structuren die voorkomen bij mensen die geboren zijn met bepaalde genmutaties.

Mensen die geboren worden met stofwisselingsziekten zijn niet in staat om metabolieten (moleculen die de bouwstenen zijn van DNA en eiwitten) af te breken. Naarmate deze metabolieten zich ophopen, klonteren ze samen tot zogenaamde ‘amyloïde aggregaten’, die toxisch kunnen zijn en ernstige ontwikkelingsstoornissen en psychische problemen kunnen veroorzaken.

Amyloïden worden in verband gebracht met neurodegeneratieve aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson, sommige vormen van kanker en stofwisselingsziekten.

Mensen met stofwisselingsstoornissen moeten hun hele leven lang een zeer streng dieet volgen om dit proces onder controle te houden, maar wetenschappers van de Universiteit van Tel Aviv hebben ontdekt dat verbindingen in groene thee en rode wijn dit effect overtreffen en bij voorbaat voorkomen dat de metabolieten samenklonteren.

Bron: Commun Chem, 2018; 1: 25