Het beste dieet als je pre-diabetisch bent

Wat is het beste koolhydraatarme dieet als je prediabetisch bent, of zelfs al diabetes type 2 hebt, om dit om te keren? Het ketogene dieet (ketodieet) is het beste om het genezingsproces op gang te brengen, maar werkt niet langer dan drie maanden. Daarna zou je volgens een nieuwe studie moeten overgaan op een aangepast mediterraan dieet. Het vetgehalte in het bloed, de triglyceriden, daalde met 16 procent en het gewichtsverlies was iets groter bij het ketodieet, ontdekten onderzoekers van de Stanford University School of Medicine.

Ze testten de twee diëten op een groep van 40 deelnemers die ofwel prediabetisch waren of diabetes type 2 hadden. Beide diëten bevatten niet-zetmeelrijke groenten, terwijl toegevoegde suikers en geraffineerde granen werden weggelaten. Daarnaast bevatte het ketodieet geen peulvruchten, fruit en volle granen. Hoewel het bloedvetgehalte en gewicht bij degenen met het ketodieet sneller daalden dan bij degenen met het mediterrane dieet, steeg hun cholesterolgehalte, zowel het zogenaamd ‘slechte’ LDL als het ‘goede’ HDL.

Maar volgens de onderzoekers was het ketodieet te streng als optie voor de lange termijn, omdat bepaalde essentiële voedingsstoffen erin ontbreken. Ook de verhoogde cholesterolwaarden waren een zorg, alhoewel andere indicatoren voor de hartgezondheid verbeterden. Over het geheel genomen was het aangepaste mediterrane dieet daarom een betere keuze, ook al was het de eerste paar maanden minder effectief.

Am J Clin Nutr, 2022; doi: 10.1093/ajcn/nqac154