Het gaat om wat u eet, niet om de hoeveelheid

Als u wilt afvallen en uw risico op diabetes en hart- en vaatziekten wilt verkleinen, gaat het om wát u eet, en niet om de hoeveelheid. Het beste kunt u het paleodieet volgen, waarin geen plaats is voor zuivel, graanproducten, toegevoegd zout en geraffineerde vetten en suikers, aldus onderzoekers.
Met een paleodieet kunt u zoveel eten als u wilt, toch zult u afvallen en uw vetprofiel verbeteren, ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Umea in Zweden. Uw vetprofiel speelt een grote rol in het voorkomen van diabetes en hart- en vaatziekten.
De onderzoekers vergeleken het paleodieet met een ‘verstandig’ dieet van minder vetten maar meer koolhydraten. Hoewel beide diëten voor een even groot gewichtsverlies zorgden, zagen alleen degenen met het paleodieet een verandering in hun insulinegevoeligheid: een voorspeller van diabetes en hart- en vaatziekten.
De onderzoekers testten de twee methoden bij een groep van 70 postmenopausale vrouwen met overgewicht, die de diëten twee jaar lang volgden. Beide groepen slaagden erin een aanzienlijke hoeveelheid gewicht en lichaamsvet kwijt te raken. Maar hoewel ze ook minder vetzuren consumeerden, wisten alleen degenen met het paleodieet die zuren te verminderen die samenhangen met insulineresistentie.
Het paleodieet bestaat uit mager vlees, vis, eieren, groenten, fruit, noten en bessen, met raapzaad- en olijfolie en avocado als toegevoegde vetten.
Bron: Proceedings of the annual meeting of the Endocrine Society, Boston, 3 april 2016