Het geheim van honderdjarigen

Hoe kan het dat honderdjarigen zo gezond oud worden? Mensen die ouder dan honderd worden, lijken immuun te zijn geworden voor gebruikelijke doodsoorzaken zoals hart- en vaatziekten en kanker. Zij sterven vaker aan longontsteking of ‘ouderdom’.

Minder dan 5 procent van de honderdplussers sterft aan kanker en slechts 9 procent aan hart- en vaatziekten. Ter vergelijking: bij mensen van in de tachtig liggen deze percentages op respectievelijk 25 en 20 procent. Bij honderdjarigen wordt in 28 procent van de gevallen ‘ouderdom’ als doodsoorzaak vermeld, en bij 20 procent longontsteking.

Onderzoekers van het King’s College in Londen ontdekten dit toen ze de overlijdensaktes analyseerden van 36.000 Britten die stierven toen ze tussen de honderd en 115 jaar oud waren.

Momenteel wonen er in het Verenigd Koninkrijk 13.000 mensen van honderd of ouder, maar dit aantal zal naar schatting flink stijgen. Nederland telt ongeveer tweeduizend honderdplussers. De verwachting is dat ons land in 2050 bijna 14.000 honderdplussers heeft. Binnen Europa liggen Italië en Griekenland aan kop als het om honderdplussers gaat: hun percentage op de gehele bevolking is meer dan twee keer zo hoog als in Nederland.

Bron: PLOS Medicine, 2014; doi: 10.1371/journal.pmed.1001653