Het is nooit te laat om te beginnen met een gezond dieet

Het is nooit te laat. Mensen die met een gezond dieet starten op middelbare leeftijd – en zelfs op oudere leeftijd – kunnen aanzienlijke gezondheidsvoordelen behalen, zoals een gewichtsafname en minder lichaamsvet en alles wat daar het gevolg van is, zoals een afname van het risico op diabetes en hartziekten.

Zelfs als u 75 jaar oud bent voordat u uw hamburger eindelijk inruilt voor een gezondere keuze, zoals groenten en fruit, zal u nog steeds een omslag merken in uw gezondheid, zo ontdekten onderzoekers van het Kanker Centrum van de Universiteit van Hawaii. Zij onderzochten de voeding en de gezondheid van ongeveer 2.000 mannen en vrouwen van middelbare leeftijd.

Bij de meeste mensen die een gezond dieet startten, namen het gewicht en de hoeveelheid lichaamsvet sterk af – waaronder vet rond de lever. Dit verkleint de kans op het ontwikkelen van een metabool syndroom, een combinatie van factoren die het risico op diabetes en hartziekten verhogen.

Volhouden

Deelnemers die de gezondheidsvoordelen ervoeren, waren tussen hun 45e en 75e levensjaar gestart met hun gezonde dieet en hielden dit minstens drie jaar vol. Ze volgden verschillende gezonde diëten, maar het meest populair was het mediterrane dieet, dat veel verse groenten, fruit, noten, vette vis en olijfolie bevat. De meeste mensen aten voorheen ‘fast food’ of een typisch westers dieet met suikerhoudende frisdranken, bewerkt voedsel en geraffineerde granen.

Aan het eind van de drie jaar durende studie ondergingen de deelnemers een reeks gezondheidstests, waarbij de mass index (BMI), het percentage lichaamsvet en de hoeveelheid vet in de lever gemeten werd.

Bron: Obesity, 2017; 25: 1442–50