Het trainen van honden kan helpen bij PTSS

In Nederland houden verschillende organisaties zich bezig met het trainen van honden als begeleider van mensen die lijden aan posttraumatische stressstoornissen (PTSS) en depressies. Maar het kan ook andersom, dat het trainen van de hond de therapie is. Er zijn meerdere onderzoeken die laten zien dat hondentraining kan helpen bij het verminderen van PTSS.

In een review hebben Amerikaanse onderzoekers deze onderzoeken geanalyseerd aan de hand van vijf onderwerpen: mentale gezondheid, sociale aspecten, zingeving, invloed van diverse trainingsmethodes en potentiële negatieve resultaten. Zij keken met name naar de gunstige effecten op gevoelens van welbevinden bij veteranen uit het leger van de Verenigde Staten.

De uitkomsten waren hoofzakelijk positief. Hondentrainingsprogramma’s hadden een gunstig effect op de mentale gezondheid van veteranen. Ook hun sociale contacten verbeterden en zij ervoeren opnieuw een gevoel van zingeving. Toch was er ook sprake van negatieve invloeden. Het geven van hondentraining vergt ook veel en kan daardoor weer stress opleveren. Daarom is meer onderzoek nodig naar therapieën met dieren, aldus de onderzoekers.

Bron: Complementary Therapies in Clinical Practice, Volume 44, August 2021, 101425