Het ultieme antikankerdieet

Wetenschappers hebben het ultieme antikankerdieet bedacht, dat de ziekte zou kunnen voorkomen en misschien zelfs genezen.
Een dieet dat bestaat uit appels – met name de schil – rode druiven, kurkuma en groene thee voorziet ons lichaam van alle stoffen waarvan bewezen is dat ze kanker tegengaan.

Tumoren slinken

De stofjes kunnen ervoor zorgen dat prostaattumoren slinken, maar ze helpen waarschijnlijk ook tegen andere soorten kanker, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Texas in Austin. De onderzoekers keken niet naar de stoffen afzonderlijk, maar wilden weten hoe effectief deze stoffen waren als ze werden gecombineerd. En zo kwamen de onderzoekers uit op het dieet.

De stoffen werken samen tegen ontsteking, waarvan bekend is dat die een belangrijke rol speelt bij de groei van kankercellen. Ontsteking – veroorzaakt door chronische infecties, auto-immuunziekte en ook obesitas – beschadigt gezonde cellen en maakt ze gevoeliger voor kanker.

De beste combinatie

In totaal testten de onderzoekers in het laboratorium 142 verschillende chemische verbindingen op menselijke cellen, totdat ze de beste combinatie hadden gevonden. Daaronder waren: ursolsuur, een wasachtige stof die in rozemarijn en de schil van appels zit; curcumine, de felgele plantaardige stof in kurkuma, en resveratrol, dat in bessen en rode druiven zit.

De onderzoekers ontdekten dat de combinatie van die stoffen voorkomt dat kankercellen glutamine opnemen: een aminozuur dat ze helpt om te groeien en zich te verspreiden.

Bron: npj Precision Oncology