Het zijn ontstekingen (en niet cholesterol) die hartziekten veroorzaken

Hartziekten hebben weinig te maken met cholesterolniveaus, en alles met ontstekingen, zo is gebleken uit een belangrijke klinische trial.

Bij mensen die een hartaanval hadden gehad verminderde de kans op een tweede infarct aanzienlijk als ze minder hoge ontstekingswaarden hadden, zelfs als hun cholesterolniveau hetzelfde bleef.

De studie die meer dan 10.000 hartpatiënten volgde, was gebaseerd op het feit dat ongeveer de helft van de mensen die een hartaanval kregen normale cholesterol niveaus hadden. Om die reden rekruteerden onderzoekers van het Brigham en Women’s Hospital patiënten die na een hartaanval verhoogde ontstekingswaarden hadden.

Doorgaans heeft iemand na een eerste hartaanval 25 procent kans om binnen vijf jaar een tweede, en mogelijk fatale, hartaanval te krijgen.
Maar bij de deelnemers aan deze studie werd dit herhalingsrisico verminderd tot 15 procent, gedurende een follow-up periode van gemiddeld 3,7 jaar, waarin hun ontstekingswaarden verminderden. Om deze verlaging voor elkaar te krijgen, kregen de deelnemers canakinumab toegediend. Dit is een ontstekingsremmend geneesmiddel dat niet van invloed is op het cholesterolniveau. De noodzaak van een bypassoperatie en angioplastiek werd ook met 30 procent verminderd. Cholesterol verlagende statines hebben een veel lagere slagingskans, meldden de onderzoekers.

Het onderzoek werd gefinancierd door geneesmiddelenfabrikant Novartis Pharmaceuticals en de onderzoekers rapporteerden dat een op de duizend deelnemers een fatale infectie kreeg. Met andere woorden, tien mensen overleden als direct gevolg van het gebruik van het ontstekingsremmende geneesmiddel.

Desalniettemin blijft de belangrijkste boodschap dezelfde: hartziekten hebben vooral te maken met ontstekingen en weinig met cholesterol. En er zijn veel natuurlijke en veilige manieren om ontstekingen te doen afnemen.

Bron: N Engl J Med, 2017; 377: 1119–31