Hoe broccoli beschermt tegen kanker

Iedereen weet dat broccoli een van de kankerwerende ‘supergroenten’ is – en nu zijn wetenschappers erachter hoe dat komt.

De groente bevat een molecule die een enzym uitschakelt waarvan men weet dat het een hoofdrol speelt bij de groei van de meeste vaak voorkomende tumoren. De molecule – I3C (indol-3-carbinol) – wordt ook gevonden in andere kruisbloemige groenten, zoals bloemkool, witte en groene kool, spruitjes en boerenkool.

De molecule verstoort het kankerproces, dat begint als PTEN, een kankerbestrijdend eiwit, niet langer meer goed werkt, waardoor de ziekte de ruimte krijgt. Deze disfunctie begint als PTEN zich verweert tegen een enzym genaamd WWP1.

In laboratoriumproeven ontdekten onderzoekers van het Beth Israel Deaconess Medical Center in Boston dat de uit broccoli gehaalde I3C-molecule het WWP1-enzym inactief maakte, wat ervoor zorgde dat het PTEN-eiwit zijn kankerwerende werk weer kon doen.

Wie al kanker heeft zou 2,7 kilo rauwe broccoli per dag moeten eten om WWP1 te deactiveren. Misschien een sapcentrifuge aanschaffen?

Science, 2019; 364: eaau0159