Hoe Coca-Cola ‘wetenschap kocht’ om de winst veilig te stellen

Gezondheidsactivisten hebben alle vuile trucjes voor het voetlicht gebracht, waarmee Coca-Cola de verontrusting over het aandeel van hun producten in de obesitasepidemie afwimpelt.

Coca-Cola creëerde een ‘onafhankelijk en wetenschappelijk’ Global Energy Balance Network (GEBN), en financierde het volledig. Het netwerk richtte zich tot belangrijke influencers met de boodschap dat obesitas het resultaat is van een gebrek aan beweging of een ‘energiebalans’.
De fabrikant financierde wetenschappers en academici om leiding te geven aan de organisatie, waaronder Simon Singh’s Sense About Science dat 25.000 dollar (21.000 euro) kreeg. In ruil daarvoor probeerden ze het publieke debat over obesitas te beïnvloeden en de aandacht af te leiden van de suikerrijke dranken van het bedrijf.

De Amerikaanse organisatie Right To Know ontdekte dat de beleidsmakers van Coca-Cola doelgericht zorgprofessionals, gezondheidsjournalisten en -bloggers benaderden. Het GEBN creëerde ook een website en social mediaplatforms om de boodschap te verspreiden en probeerde wereldwijd samenwerkingsverbanden aan te gaan met groepen die mogelijk sympathiseerden met het idee van de ‘energiebalans’, zoals de American Society for Nutrition.

Beïnvloeding

Het GEBN werd geportretteerd als ‘een geloofwaardige eerlijke partij’, hoewel Coca-Cola in een privécommunicatie het netwerk beschreef als ‘een wapen’ om de teneur van het gesprek te beïnvloeden en om tactieken toe te passen om het beleid te veranderen en de winst te optimaliseren. De wetenschappers die werden benaderd deden wat hen gevraagd werd, en één van hen verklaarde zelfs dat er ‘geen overtuigend bewijs’ was dat fastfood en suikerhoudende dranken bijdragen aan obesitas, terwijl het omgekeerde het geval was.

Het GEBN is in 2015 opgeheven en de University of Colorado School of Medicine heeft 1 miljoen dollar (1,2 miljoen euro) subsidie om de organisatie op te zetten aan Coca-Cola terugbetaald. Het is niet bekend of Sense About Science de subsidie heeft terugbetaald.

Bron: J Epidemiol Community Health, 14 March 2018