Hoe oud wordt u?

Hoe oud hoopt u te worden? Huidige schattingen gaan ervan uit dat enkelen van ons 115 jaar oud kunnen worden. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat er geen bovengrens is. Met andere woorden: u kunt het eeuwige leven hebben… althans in theorie.

Onderzoekers van de Canadese McGill Universiteit in Montreal analyseerden de levensduur van de oudste mensen in de VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Japan van elk jaar van 1968 tot nu. Ze concluderen dat we niet weten hoe oud een mens kan worden.

We weten het gewoon niet

En als er al een maximumleeftijd is, dan heeft nog nooit iemand die bereikt, zeggen ze. ‘We weten gewoon niet wat de maximumleeftijd zou kunnen zijn. Feitelijk tonen de trendlijnen, als we ze doortrekken, aan dat de maximale en gemiddelde levensduur zoals wij kunnen voorzien, tot ver in de toekomst kan blijven stijgen,’ zegt Siegfried Hekimi, een van de onderzoekers.

Maar geen mens weet hoeveel jaar dat is. Wat we wel weten, is dat de levensverwachting bij elke generatie is toegenomen; huidige schattingen van de bovengrens van onze levensduur zitten ergens rond de 115 jaar. Afgelopen april overleed de Italiaanse Emma Morano op 117-jarige leeftijd. De Française Jeanne Calment was toen ze in 1997 overleed 122 jaar oud.

Bron: Nature, 2017; 546: E8-E9