Hoefblad kan allergie verlichten

Met een extract van de bladeren van hoefblad kunnen de symptomen van seizoensgebonden en andere allergieën effectief bestreden worden.
Bij een onderzoek met 186 mensen met seizoensallergieën die willekeurig ingedeeld werden in een groep die twee- tot driemaal daags hoefbladextract kreeg en een groep die een placebo kreeg, werd de ernst van vier belangrijke symptomen gemeten vóór en na: loopneus of jeukende neus, jeukende ogen, niezen, verstopping. Bij diegenen die hoefblad gebruikten, verbeterden de symptomen significant ten opzichte van de placebogroep. Diegenen die de hoogste dagelijkse dosis gebruikten, ondervonden de meeste verlichting, en zonder bijwerkingen6.
Het middel dat bij dit onderzoek gebruikt werd, was Butterbur Ze339. Elk tablet bevat standaard 8 mg petasine, een ontstekingsremmend bestanddeel van hoefblad. Uit eerdere trials is al eens gebleken dat hoefblad ook migraineaanvallen kan voorkomen. De enige waarschuwing voor hoefblad is dat de plant ook alkaloïden bevat die giftig zijn voor de lever. Wie het hele kruid gebruikt, moet dus zorgvuldig te werk gaan.