koffie

Hoeveel koffie kunt u veilig drinken?

Niemand lijkt het eens te kunnen worden over de vraag of koffie goed of slecht voor ons is – maar het wordt wel duidelijker hoeveel we er veilig van kunnen drinken.

Volgens onderzoekers verhogen zes of meer kopjes per dag het risico op hartziekten met 22 procent. Dit lijkt het omslagpunt te zijn voor koffie; bij meer zal de bloeddruk stijgen.
Hoge bloeddruk is een van de oorzaken van cardiovasculaire ziekten, en die zijn wereldwijd nog steeds doodsoorzaak nummer één.

Een grote hoeveelheid koffie per dag zal zeker zorgen voor onrust of prikkelbaarheid – en dat kan gelijk een waarschuwing zijn om te stoppen, aldus onderzoekers van de University of South Australia. Sommigen hebben deze reacties misschien niet na zes kopjes – dat kan afhangen van het genetische vermogen om cafeïne te verwerken – maar dat neemt volgens de onderzoekers niet weg dat zes kopjes echt de limiet is.

Hun aanbevelingen zijn gebaseerd op een enquête onder 347.000 mensen van tussen de 37 en 73 jaar. De onderzoekers gingen na hoe gezond ze waren en hoeveel koffie ze per dag dronken.
‘Het is van groot belang de grenzen te kennen van wat goed voor je is en wat niet. Zoals bij vele zaken gaat het ook hier om matiging: overdaad schaadt, en dat gaat ten koste van je gezondheid’, aldus onderzoeker professor Elina Hypponen.

Am J Clin Nutr, 2019; 109: 509