Hoge bloeddruk beste â??s nachts gemeten

Stel: iemand gaat naar de huisarts om zijn bloeddruk te laten meten, en die blijkt gevaarlijk hoog te zijn. Is deze persoon daarmee direct kandidaat voor een bloeddrukverlager of, erger, een hartaanval?
Een beetje goede huisarts zal dan eerst een serie metingen van de bloeddruk plannen, de klok rond, en dan met name ’s nachts omdat dan de bloeddruk meestal sterk daalt. Ook is bekend dat de bloeddruk van de meeste mensen stijgt alleen al doordat ze in de spreekkamer van een arts zijn. Momenteel wordt de 24-uurs meting van de bloeddruk als standaard beste methode gezien, terwijl veel te weinig artsen hem ook toepassen. Zoals uit onderzoek is gebleken, wordt in de artsenpraktijk maar een deel van het verhaal gevonden, en wellicht het minst betrouwbare deel, terwijl de mate waarin de bloeddruk ’s nachts daalt waarschijnlijk het belangrijkst is.
Bij het onderzoek werden 7458 mensen 24 uur lang gevolgd. Ontdekt werd dat de bloeddruk ’s nachts een veel hogere voorspellende waarde had voor een hartaanval11.
11Lancet, 2007; 370: 1219-1229