Hoge bloeddruk? Laat hem vaker meten

Als uw huisarts zegt dat u een hoge bloeddruk hebt, laat uw bloeddruk dan nogmaals meten. In 20 procent van de gevallen wordt de diagnose namelijk onterecht gesteld. Daar kunnen allerlei oorzaken voor zijn.
In een Canadees onderzoek bleek ongeveer de helft van de huisartsen nog handmatige bloeddrukmeters te gebruiken. Het zou beter zijn als zij elektronische apparaten zouden gebruiken, want die zijn nauwkeuriger, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Montreal.
Behalve dat de handmatige apparaten gebrekkig zijn, kan een verkeerde diagnose ook aan de arts liggen: als die twee bloeddrukmetingen moet doen, zou daar minimaal een kwartier tussen moeten liggen. De meeste artsen hebben daar echter geen tijd voor, zegt hoofdonderzoeker Janusz Kaczorowski.
Bij automatische bloeddrukmeting – waarbij uw bloeddruk gedurende een langere periode met tussenpozen gemeten wordt – hebt u bovendien geen last van het ‘wittejassensyndroom’: daarbij stijgt uw bloeddruk door de stress die u voelt als u bij een arts zit.

 Elektronische apparaten zijn wel duurder, maar ze verdienen zichzelf terug doordat er niet langer ten onrechte medicijnen tegen hoge bloeddruk ofwel hypertensie (antihypertensiva ) worden voorgeschreven.
Can Fam Physician, 2017; 63: e193-9