Hoge dosis vitamine D vermindert de eerste tekenen van een hartziekte

Het stijver worden van de slagaderen – een van de eerste tekenen van hartziekten – kan in slechts vier maanden opgeheven worden door een hoge dosis vitamine D te slikken, zo blijkt uit een recente studie.

Atherosclerose treedt op wanneer de slagaderwanden nauwer worden en beginnen te verharden, wat op den duur kan leiden tot een hartaanval of beroerte. De standaard medische behandeling bestaat uit cholesterolverlagende statines, een bypass of dotteren (angioplastiek) naarmate de aandoening verergert.

Maar onderzoekers hebben vastgesteld dat een zeer hoge dosis vitamine D – zes keer meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid – ‘de stijfheid van de (slag)aderen significant en snel kunnen verminderen,’ aldus Anas Raed, hoofdonderzoeker van een project van het Medical College of Georgia van de Augusta Universiteit.

Een 4000-internationale eenheden (IE) dosis zorgde voor een vermindering van de arteriële stijfheid met 10 procent in slechts vier maanden, zo bleek uit een studie onder 70 Afro-Amerikanen in de leeftijd van 13 tot 45 jaar, die tevens overgewicht of obesitas hadden. Mensen met een donkere huid hebben vaak lagere vitamine D niveaus, omdat hun huid minder zonlicht (een precursor van vitamine D) absorbeert.

In deze studie testten de onderzoekers verschillende doseringen vitamine D gedurende 16 weken, voordat de stijfheid van de slagaderen opnieuw onderzocht werd. Een aantal proefpersonen kreeg een placebo (neppil) in plaats van vitamine D.

Bron: PLoS One, 2017; 12: e0188424