Hoger cholesterolniveau beschermt onze hersenen

Zoals Medisch Dossier al jaren aangeeft, wordt cholesterol steeds belangrijker naarmate we ouder worden. Een recente studie bevestigt dit: hoogbejaarde mensen met hoge cholesterolniveaus hebben de minste kans op dementie of een cognitieve achteruitgang.

Mensen in de leeftijd van 85 tot 94 jaar met goede cognitieve functies, wiens cholesterolniveaus toenamen vanaf hun middelbare leeftijd, hadden gemiddeld 32 procent minder kans om in het jaar daarop aan dementie, de ziekte van Alzheimer of geheugenverlies te lijden, stellen onderzoekers van de Icahn School of Medicine in New York. Zij volgden in totaal 1.897 mensen in de leeftijd van 75 tot 94 jaar.

Het beschermend effect van cholesterol op de geestelijke vermogens was aanwezig bij de 85-jarige deelnemers aan de studie, en nam nog verder toe in de daaropvolgende 9 jaar die de studie duurde.

Zoals te verwachten viel, gebruikten de mensen met de hoogste cholesterolniveaus geen statines die de cholesterol verlagen, stelden de onderzoekers vast.

De onderzoekers zeggen dat ze perplex stonden van de paradox, behalve dat er geen paradox is. LDL-cholesterol – het zogenaamd slechte type – beschermt de hersenen naarmate we ouder worden en het toenemend gebruik van statines zou deels kunnen verklaren waarom het aantal gevallen van dementie en de ziekte van Alzheimer toeneemt.

Bron: Alzheimers Dement, 2018 Mar 1