Hoger risico op hartaanval door verzetten van klok

Tweemaal per jaar wordt de klok verzet – maar deze simpele handeling zou volgens onderzoekers onze gezondheid flink kunnen schaden, door verhoging van het risico op hartaanvallen en beroerten. 

Zomertijd houdt in dat onze biologische klok tweemaal per jaar uit de pas gaat lopen en na een wisseling slapen we een paar weken lang 20 minuten korter – en in die periode zijn we bevattelijker voor hartaanvallen, beroerten en zelfs dodelijke ongelukken, aldus onderzoekers van de Vanderbilt University Medical Center in de VS.  

Het verzetten van de klok ontneemt ons het heldere ochtendlicht dat nodig is voor de juiste synchronisatie van onze biologische klok, en het gevolg is een toename van het risico op gezondheidsproblemen die gewoonlijk worden geassocieerd met slaaptekort. 

‘Veel mensen denken dat het verschil van een uur niet veel voorstelt, dat ze daar binnen een dag wel overheen komen, maar ze realiseren zich niet dat hun biologische klok dan uit de pas loopt’, zegt een van de onderzoekers, Beth Ann Malow.  Tweemaal per jaar de klok verzetten verstoort volgens haar onze innerlijke klok zelfs acht maanden lang; het heeft een ‘diepgaande invloed op onze biologische klok’ en zorgt voor aantasting van onze opmerkzaamheid en energieniveaus. 

Sommige staten in de VS overwegen om deze reden het stopzetten van de zomertijd en het hele jaar aanhouden van dezelfde tijd.  De staat Tennessee heeft al een wet aangenomen voor permanentzomertijd, maar het Congres moet die beslissing nog goedkeuren. 


JAMA Neurol, 2019 Nov 4