Muis

Hondeneigenaren leven langer

Hondeneigenaren leven langer en hebben minder kans op een hartaanval. Bovendien is dit beschermend effect nog groter als ze een jachthond hebben, zoals een terriër of een retriever, zo bracht een recent onderzoek aan het licht.

Maar het is heel goed mogelijk dat niet zozeer het hebben van een hond het baasje langer laat leven. Waarschijnlijk komt dit doordat hondeneigenaren meer lopen en dus actiever zijn. Andere mogelijkheden zijn dat de hond het aantal sociale contacten vergroot, of dat het vuil dat de hond in huis brengt, de darmflora van de eigenaar verandert, waardoor hij minder vatbaar wordt voor een hartaanval.

Wat de reden ook mag zijn, de gezondheidsvoordelen van het hebben van een hond zijn indrukwekkend. Het risico op vroegtijdig overlijden daalt met ongeveer 33 procent en de kans op een hartaanval vermindert met 11 procent, concluderen onderzoekers van de Universiteit van Uppsala in Zweden.

Zij bestudeerden gedurende maximaal twaalf jaar de gezondheid van ongeveer 3,4 miljoen Zweden, waarvan 13 procent eigenaar was van een hond.

m de voordelen van het hebben van een hond in kaart te brengen, concentreerden de onderzoekers zich op singles die alleen woonden – omdat dit een bekende risicofactor voor hartziekten is – en vergeleken hun gezondheid met die van mensen die geen hond hadden.

Volgens de onderzoekers is de enige beperking van de studie dat mensen die een hond nemen misschien van tevoren al actiever en socialer zijn, en dus minder snel een hartziekte zullen krijgen.

Bron: Sci Rep, 2017; 7: 15821