Honing goed voor de wondgenezing

Chirurgen wordt met klem verzocht honing aan te brengen op de operatiewonden van hun patiënten. Volgens een nieuw onderzoek is het een van de effectiefste middelen voor een snelle wondgenezing, en waarschijnlijk precies even goed als antibiotica.
Als een wond regelmatig met honing wordt behandeld, i.e. elk uur of elke dag, afhankelijk van de ernst, wordt hij meestal binnen tien dagen steriel. Volgens onderzoekers aan de North West Wales NHS Trust in Bangor kan honing ook na een laparoscopische operatie voor tumorverwijdering helpen de wonden te genezen.
Honing eindigde als beste bij een analyse van achttien onderzoeken naar verschillende wondbehandelingen, inclusief maden. Sommige rapporten waren al ouder dan zestig jaar. In die tijd stopte het onderzoek naar honing vanwege de komst van de antibiotica.
Volgens hoofdonderzoeker dr. Fasal Rauf Khan ‘is honing bruikbaar voor sterilisatie van geïnfecteerde wonden, kan het de genezing bespoedigen en kan hij tumoren tegenhouden, met name bij laparoscopische chirurgie.’4
4Int J Clin Pract, 2007; 61: 1705-1707