diabetes suiker

Hoog risico op een hartaanval voor merendeel mensen met type 2 diabetes

Een nieuwe studie laat zien dat veel mensen met diabetes type 2 binnen 10 jaar een hoog risico lopen op dodelijke hart- of vaatziekten. Volgens dit Spaanse onderzoek gaat dit om meer dan 90 procent van de mensen met dit type.

De studie haalde gegevens uit het informatiesysteem voor onderzoek in de eerstelijnszorg (SIDIAP) dat alle primaire zorgverleners in Catalonië, Spanje gebruiken. Het omvat bijna 80 procent van de totale bevolking in die regio.
De gemiddelde leeftijd van de onderzochte mensen was 70 jaar en iets minder dan de helft was vrouw. De doelgroep voldeed verder aan de volgende voorwaarden:

  • 72 procent had een hoge bloeddruk;
  • 60 procent had een hoog cholesterolgehalte;
  • 45 procent had obesitas;
  • 14 procent waren rokers.

Het onderzoeksteam ontdekte dat meer dan de helft van de deelnemers een zeer hoog risico had op fatale hart-en vaatziekten (CVD) binnen 10 jaar. Slechts 7 procent liep een matig risico.
De onderzoekers lichtten toe dat diabetes een aandoening is die zowel geblokkeerde slagaders als ontstekingen die de blokkades instabiel kunnen maken, tot gevolg kunnen hebben en dat maakt het risico op een hartaanval of beroerte hoger.

Dit Spaanse onderzoek is echter vooral gericht op ouderen. Hiermee is zeker niet aangetoond dat alle mensen met diabetes type 2 een hoog risico lopen op een fatale hartaanval, aldus de onderzoekers.

Bron: Eur J Prev Cardiol. 2020 (Nov)