Houd uw hersenen jong met kerrie

Er is al veel geschreven over de vele positieve effecten van curcumine of kurkuma op de gezondheid. Zo laten dierproeven zien dat het beschermt tegen veroudering en dat het de opname van informatie verbetert. Probleem is wel dat het bij al die onderzoeken om een forse dosis kurkuma gaat. Maar nu blijkt uit onderzoek dat ook het koken met kerrie al dezelfde positieve effecten kan hebben.

Kurkuma als onderdeel van kerrie

Wij kennen kerrie als belangrijk onderdeel van de Zuid-Aziatische keuken. Kerrie is een wisselend mengsel van kruiden en specerijen, maar vaste bestanddelen zijn altijd kurkuma, kardemom, gember, koriander, komijn en kruidnagel. Allemaal kruiden waarvan bekend is dat ze goed zijn voor uw gezondheid.

Studie onder Aziaten

Onderzoekers van de National University of Singapore bestudeerden een groep gezonde Aziaten van 60-93 jaar. Gekeken werd naar hun leefstijl, verstandelijke vermogen en de hoeveelheid kerrie die ze aten. De gegevens werden gecorrigeerd voor alle overige bekende leefstijlfactoren om een zo betrouwbaar mogelijke uitslag te krijgen.

Kerrie en gezonde hersenen

De Aziaten die regelmatig kerrie aten, scoorden aanzienlijk beter in de verstandelijke vermogens-test. Volgens de onderzoekers zijn er ‘voorlopige aanwijzingen voor een relatie tussen kerrieconsumptie en een betere hersenfunctie bij oudere Aziaten’. Ze geven aan dat verder onderzoek naar kerrieconsumptie bewijs kan opleveren voor de relatie met de ziekte van Alzheimer. Opmerkelijk is dat het in dit geval gaat om relatief geringe hoeveelheden curcumine.

Bronnen: Ergonenics.net & American Journal of Epidemiology