HPV-vaccin: Gardasil misschien dodelijk

Het vaccin tegen humaan papillomavirus (HPV) Gardasil kan gegeven worden aan meisjes vanaf negen jaar om hen te beschermen tegen baarmoederhalskanker op latere leeftijd. De Gezondheidsraad wil onderzoeken of het in het Rijksvaccinatieprogramma moet worden opgenomen. Nu blijkt echter dat het middel dodelijk kan zijn.
Tot op heden zijn er drie meisjes overleden en zijn er 1637 negatieve bijwerkingen gemeld binnen een jaar tijd. In Australië kregen 25 kinderen op één school hun eerste HPV-vaccinatie in juli van dit jaar. Zij kregen last van hoofdpijn en misselijkheid, en vier van hen belandden in het ziekenhuis.
Het vaccin Gardasil wordt geproduceerd door Merck. Er is al controverse over sinds het vorig jaar door de Amerikaanse Food and Drug Administration werd toegelaten voor gebruik bij meisjes van negen tot 26 jaar. In sommige staten van Amerika heeft de overheid zelfs al besloten het vaccin in het verplichte programma op te nemen, wat tot protest van veel ouders heeft geleid die het vaccin zien als een vrijbrief voor zulke jonge vrouwen om ongehuwd seks te hebben.
Van de dertig vormen van HPV die de genitaliën kunnen treffen, moet Gardasil beschermen tegen vier typen: type 6, 11, 16 en 18. De eerste twee veroorzaken het vaakst genitale wratten en de laatste twee het vaakst baarmoederhalskanker10.
10BMJ, 2007; 334: 1182