Huidkanker vaker bij endometriose

Waarom krijgen sommige zonaanbidsters melanoom, ofwel huidkanker, en andere niet? Een risicofactor is endometriose: bij vrouwen die dat hebben is het risico van huidkanker twee keer zo groot.
Naar schatting hebben 440.000 vrouwen in Nederland endometriose. Het is een pijnlijke aandoening waarbij de cellen die de baarmoeder bekleden, zich vermenigvuldigen en zich elders in het lichaam afzetten. Ze blijkt nu ook de kans op een melanoom sterk te verhogen, zo is in Frans onderzoek gebleken.
In het verleden werd al een mogelijke link gelegd, maar de onderzoekers, die een groot onderzoek met gezondheidsgegevens van 98.995 vrouwen uitvoerden, vonden destijds dat er vervolgonderzoek nodig was. Tijdens het twaalf jaren durende follow-up-onderzoek ontdekten ze dat vrouwen die endometriose hebben, bijna twee keer zo vaak een melanoom krijgen. Ook ontdekten ze een mogelijk verhoogd risico bij vrouwen met vleesbomen.
Er was geen verhoogd risico bij vrouwen met eierstokcystes, baarmoederpoliepen, borsttumoren of bindweefselontstekingen in de borsten11.
11Arch Int Med, 2007; 167: 2061-2065